Hans och Greta

a family opera by Engelbert Humperdinck with libretto by Adelheid Wette
based on the brother Grims fairy tale “Hänsel und Gretel”"Norrlandsoperan har gjort en praktfull och formidabel uppsättning om syskonkärlek och skräck."

- Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, Dagens Nyheter, 2019-10-03


Premiere: 28 September 2019

Norrlandsoperan Umeå


Artistic Team:
Conductor: Anja Bihlmaier
Director: Stina Ancker
Stage and Costume: Annsofi Nyberg
Choreography: Anna Holter
Light Designer: William Wenner
Mask Designer: Gunilla Pettersson
Children’s Choir Conductor: Lotta Kuisma

with the Symphony orchestra of Norrlandsoperan

Cast:
Hans: Elisabeth Leyser
Greta: Linnea Sjösvärd
Mamma: Åsa Jäger
Pappa: Anton Eriksson
Sömnmalen & Gryningsfén: Johanna Wallroth
Fjärilar/Ängel: Ruth Rebekka Hansen och Andreas Resar
Häxan: Susanna Levonen
and the childrens choir of NorrlandsoperanAbout:

Bland fasliga faror och gigantiska godisbollar
Den gamla folksagan Hans och Greta, som berättades långt innan Bröderna Grimm satte den på pränt, har skrämt, roat och fascinerat både barn och vuxna genom alla tider. Operaversionen, skriven av Engelbert Humperdinck, hade urpremiär i München 1893 och blev en världssuccé som sedan dess har spelats otaliga gånger världen över. I Norrlandsoperans version, med regi av Stina Ancker och scenografi och kostymdesign av Annsofi Nyberg, möts publiken av en scen fylld av stora lövverk, dunkla skuggor och höga berg. Här finns glittrande sockerpärlor, gigantiska godisbollar, rosa karamellberg och hela hus byggda av PET-flaskor. Och vi får verkligen lära känna storasyster Greta och lillebror Hans på djupet, när vi följer dem in i sagans skog till fantasifulla figurer och fasliga faror.

Någonstans mellan Wagner och musikal
Musiken skulle kunna beskrivas som en blandning mellan Wagner och musikal. Tonsättaren låter den stora orkestern röra sig mellan drama, skräck, mystik, humor och dans. Och mitt i allt svävar överjordiska, magiska toner. Det är en blandning lika rik på äventyr som sagans skog.

Föräldrar med både bra och dåliga sidor
Familjen i den här sagan kämpar hårt för att klara sin hopplöst fattiga vardag och alla behöver hjälpa till med att stoppa strumpor och göra kvastar, som sedan säljs på marknaden för att kunna få ihop pengar till mat. Hans och Gretas föräldrar är rollfigurer som den vuxna publiken lätt kan känna igen sig i, precis som alla föräldrar så har de både bra och dåliga sidor.

Häxan är en kannibal
När Hans och Greta stannar för länge i skogen möter de varelser som vi inte är vana att träffa i bokversionen av den här sagan. Vi möter Sömnmalen som hjälper barnen att somna och i nattens mörker kommer änglarna som kanske är verkliga, eller så finns de bara i drömmen. Och så längst in i skogen; Häxan. Hon bor ensam och är omslingrad av socker i alla former. Men det är inte socker hon behöver för att orka dansa och flyga kvast. Hon är en kannibal som slukar barn till både lunch och middag…


Return
 
Photo © Micke Sandström
Private Photo © Viktoria Sjöholm